Bericht

"Groen aan de buurt" ondersteunt ontwikkeling en beheer lokale natuur

Geplaatst op 16 januari 2017, 21:29 uur

Mensen nemen steeds vaker het initiatief om natuur in de eigen omgeving te ontwikkelen en te beheren.
Het programma Groen aan de Buurt ondersteunt hen bij deze initiatieven, in lijn met het provinciale natuurbeleid dat actieve betrokkenheid wil versterken. Groen in de Buurt is een gezamenlijke programma van IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gesubsidieerd door de provincie Utrecht.

Vanaf 12 januari kunnen initiatiefnemers op www.groenaandebuurt.nl terecht voor nieuws, praktische informatie en inspirerende voorbeelden over de aanleg en het beheer van groen door lokale bewonersinitiatieven. Bewoners vinden op de nieuwe website informatie over fondsen die hun initiatief financieel kunnen ondersteunen. Maar ze lezen er bijvoorbeeld ook over ARBO en veiligheid.
Gemeenten kunnen ook op de website terecht, onder andere voor kennis over de samenwerking tussen overheden en lokale initiatieven. Ook staan er voorbeelddocumenten op die zij als inspiratie kunnen gebruiken, zoals zelfbeheercontracten die andere gemeenten met bewonersgroepen hebben afgesloten.

Natuur in en rondom de dorpen en steden draagt bij aan gezondheid en welbevinden. En als bewoners zelf aan de slag te gaan met groen, ontstaat meer sociale samenhang en draagvlak voor natuur. Met de nieuwe website worden bewoners en gemeenten uit de provincie Utrecht sneller op gang geholpen bij de realisatie van hun eigen lokale initiatief.

Illustration
 
Deel dit: