Bericht

Sociaal Vitaal in de wijk

Geplaatst op 6 april 2017, 14:29 uur

Sociaal Vitaal is bedoeld voor mensen die weer meer plezier en energie willen krijgen in hun leven. Het richt zich op de vitaliteit, fitheid en gezondheid van senioren. Donderdag 23 maart is in wijkcentrum de Driehoek een fittest geweest. Tijdens deze test konden de mensen hun fitheid laten testen.

Er zijn ruim 100 mensen op deze fittest geweest en ruim 90 mensen gaan deelnemen aan een beweeggroep. Er zijn 2 nieuwe beweeggroepen Sociaal Vitaal ontstaan, een wandelfitgroep en veel mensen zijn doorverwezen naar andere beweegactiviteiten in Amersfoort Zuid.

Voor dit project hebben mensen tussen de 65 en 80 jaar een brief van de burgemeester ontvangen waarin ze werden uitgenodigd voor deze fittest.

Na deze uitnodigingen zijn er veel vrijwilligers bij de mensen op huisbezoek gegaan die aan hebben gegeven interesse te hebben in dit fantastische project. De vrijwilligers hebben van te voren een korte scholing gehad.

Eén van deze vrijwilligers is Annita. Zij zegt het volgende:

Ik werk zelf met oudere mensen en zie hoeveel voldoening het geeft als zij hun zelfredzaamheid kunnen behouden, maar daarvoor moet je wel in goede conditie zijn. Ik vind het project sociaal vitaal, dat probeert oudere mensen uit hun isolement te halen en te laten bewegen, dus een geweldig project. De mensen in mijn wijk, die ik aan de deur heb bezocht, waren op de hoogte van het project via de eerder gestuurde brief en zij waren vaak gastvrij. Een introgesprekje aan de deur leidde al snel tot een uitvoerig gesprek op de bank. Het enquêteren is een gezellige klus, je maakt kennis met hele verschillende mensen en je bepaalt meestal zelf hoe lang je het gesprek laat duren. Soms kan je mensen net over de drempel heen halen om toch aan de conditietest mee te laten doen zodat de eerste stap gezet is. Ik hoop dat veel mensen uit mijn wijk mee gaan doen zodat het een gezonde, gezellige wijk blijft.

Bewegen is gezond, bewegen is leuk en samen bewegen is gezellig!

Ook tijdens de fittest was er veel hulp van vrijwilligers. Deze vrijwillige fittetsleiders worden door de buurtsportcoaches van SRO opgeleid om fittesten te begeleiden die SRO meerdere keren per jaar uitvoert in heel Amersfoort.

Wilt u meer informatie over Sociaal Vitaal? Neem contact op met buurtsportcoach Lizzie Belt LBelt@sro.nl

 

 

Deel dit: