Activiteit

Muziek & Ontmoeting presenteert 'Dvorak en zijn schoonzoon'

zondag 2 april 2017 , 12:00 - 13:30 uur

Op zondag 2 april zal de tweede Muziek&Ontmoeting van 2017 plaatsvinden, waarvoor wij u van harte uitnodigen. Wij nodigen u niet alleen voor dit concert uit, maar ook om na afloop wat na te praten en een eenvoudige lunch te gebruiken. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer gewaardeerd. 

Het concert begint om 12.00 uur, vanaf 11.30 uur bent u welkom. De lunch begint om ongeveer 13.15 uur. Om 14.00 uur wordt het programma afgesloten. Mocht het voor u lastig zijn om met eigen vervoer te komen, laat dit dan per email weten. Wij halen en brengen u graag. Dit kan via de mail: tinekewesterveld@versatel.nl

ACHTERGROND
Antonín Dvorák, de Boheemse componist en compositieleraar aan het Conservatorium te Praag, die op zeer succesvolle wijze de Tsjechische volks- en dansmuziek als uitgangspunt nam voor zijn composities, werd in 1892 naar de pasgestichte “National Conservatory of Art” in New York gelokt. De opdracht was om jonge Amerikaanse componisten te leren muziek te componeren met een typische landskleur. In 1894 loopt zijn contract in Amerika ten einde, en hij keert terug naar Bohemen.

Ondanks de vorstelijke bedragen die hem geboden werden, wat het geen gemakkelijke keuze voor Dvorák om zijn geliefde Bohemen te verlaten. Al lange tijd voelde hij zich verbonden met het platteland rond Vysoká in zuidwest Bohemen, waar hij in 1883 een zomerhuis kocht, waarmee een lang gekoesterde droom in vervulling ging. Voor die tijd schreef Dvorák twee serenades: één voor strijkers en één voor blazers, aangevuld met cello en contrabas, die u op 2 april gaat horen. Het werk is een hommage aan Mozart, maar tegelijk ademt het de geest van de Tsjechische volksmuziek. Net als Mozart, die zijn beroemdste Serenade in C mineur schreef, kiest Dvorák ook voor een mineur toonsoort.

In het jaar van het vertrek van Dvorák naar Amerika (1892), schreef de Boheemse componist en violist Josef Suk, zijn Serenade voor strijkers, opus 6. Dit was het werk dat hij schreef als afstudeeropdracht voor zijn studie compositie aan het Praags conservatorium bij Dvorák. Zowel Dvorák, maar ook Brahms waren zeer enthousiast over het werk, wat er mede voor zorgde dat de Serenade werd uitgegeven bij Simrock. Terwijl Dvorák samen met zijn gezin in Amerika verbleef, dirigeerde Suk zelf de eerste uitvoering van de eerste twee delen van zijn Serenade in 1893. Twee jaar later volgde de première van het werk in zijn geheel. In een prachtige bewerking van Mark Popkin zal het Nijmeegs Blazersensemble dit programma openen met de Serenade van Josef Suk. Na de terugkeer van Dvorák in Bohemen intensiveerde de band tussen Josef Suk en de familie Dvorák. In 1898 trouwde Josef met dochter Otylka.

NIJMEEGS BLAZERSENSEMBLE O.L.V. MARK SNITSELAAR

JOSEF SUK (1874-1934), ARR. M. POPKIN
SERENADE OPUS 6 (1892)
- ANDANTE CON MOTO
- ALLEGRO MA NON TROPPO
- ADAGIO
- ALLEGRO GIOCOSO

ANTONÍN DVORÁK (1841-1904)
- SERENADE NR. 2 VOOR BLAZERS EN LAGE STRIJKERS IN D MINEUR, OPUS 44 (1878)
- MODERATO, QUASI MARCIA
- MINUETTO: TEMPO DI MINUETTO
- ANDANTE CON MOTO
- FINALE: ALLEGRO MOLTO

Locatie
Fonteinkerk / Huis van Zuid
Kosten
Gratis
Illustration
 
Deel dit: